La força de l'arròs!

tronc

En un experiment anterior, ja vàrem poder observar la força que poden arribar a tenir els grans de sorra.  Avui, experimentarem el mateix però canviant els materials. Aquest cop utilitzarem l'arròs (que fa el ventre gros), i un ganivet de cuina. Veurem que, malgrat l'aparença fràgil i insignificant d'un granet d'arròs, és sorprenent el comportament que pot tenir quan aquest es troba envoltat d'altres milers de granets. Senzillament, els granets passen a ser "matèria granular" amb unes característiques ben peculiars.

Som-hi!

Materials
  • 1 vas de vidre (quan més alt millor)
  • Arròs (suficient per omplir el got)
  • Una cullera de fusta
  • Drap.

Procediments:
  • Omplim el vas amb arròs.
  • Introduïm la cullera de fusta a dins per comprovar que pot entrar i sortir fàcilment. Acte seguit, la deixem clavada fins al fons.
  • Donem cops suaus, però alhora secs, amb la base del vas sobre la taula (havent posat abans el drap per evitar que es trenqui el vas). Podem aprofitar la mateixa mà per tapar el got (per evitar que salti l'arròs) i al mateix temps per aguantar la cullera a la posició central del got (tenint-la agafada entre els dits de la mà). Amb això, augmentarem la compactació de l'arròs.
  • Finalment, provem de treure la cullera amb la mà i l'estirem suaument cap enlaire. N'observem el resultat.

Resultat i conclusions

Quan els materials granulars, com és la sorra fina o, en aquest cas, de l'arròs, es troben completament compactats, apareixen unes forces que empenyen un granet amb l'altre. El conjunt de granets es disposen formant uns arcs entre les parets del vas i la cullera. La resultant de la força és una força de component horitzontal entre el vas i la cullera. Degut a la fricció que hi ha entre els materials, apareix també una força tangencial en sentit oposat a la força del pes. Si la força de component horitzontal és prou alta, la força de fricció pot arribar a ser més alta que la del pes i això ens permetrà aixecar el vas sense grans dificultats.


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada