Pura efervescència!

tronc

Us heu fixat que les pastilles efervescents només són efervescents en el moment en que toquen l'aigua? D'on surt el gas que crea les bombolles? És de suposar que de dins la pastilla, oi? Doncs, si d'allà dins en surt gas, el podríem capturar i utilitzar per inflar un globus?

Si més no, és curiós el funcionament d'aquest tipus de pastilles. En un primer moment són sòlides i compactes, però quan les llancem a l'aigua, s'acaben convertint en gas i en una fase dispersa que desapareix misteriosament dins l'aigua.

Anem a fer un experiment senzill per veure la quantitat de gas que pot arribar a sortir d'una pastilla efervescent.

Som-hi!

Materials
  • Una ampolla petita (de plàstic o de vidre)
  • Aigua
  • 1 pastilla efervescent 
  • 1 globus

Procediments:
  • Omplim l'ampolla amb aigua (3/4 parts més o menys).
  • Agafem la pastilla i en fem trossos petits. Llavors, introduïm aquests trossos petits dins el globus.
  • Col·loquem la boca del globus a la boca de l'ampolla fent que el globus quedi penjat al costat de l'ampolla.
  • Donem la volta al globus fent que tots els trossets de la pastilla caiguin dins l'aigua i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

Com heu pogut observat, quan els trossos de pastilla efervescent entren en contacte amb l'aigua, s'allibera un gas, augmenta la pressió dins l'ampolla i el globus s'infla en pocs segons com per art de màgia.

Mireu, les pastilles efervescents contenen bicarbonat de sodi (NaHCO3) i un àcid sòlid (per exemple àcid cítric). Quan entren en contacte amb l'aigua, es produeix una reacció química entre l'àcid i el bicarbonat. Els productes que s'obtenen d'aquesta reacció són: una sal, aiguadiòxid de carboni (CO2). Aquest últim forma bombolles que pugen a la superfície de l'aigua i s'allibera inflant el nostre globus.

Si afegíssim moltes pastilles efervescents a l'aigua, la pressió podria arribar a ser tant gran que fins i tot podríem arribar a fer explotar el globus. Aneu en compte!  :-)


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada