Suren els metalls?

tronc

Segur que en alguna ocasió heu vist com els sabaters (de nom científic Gerris najacaminen tranquil·lament sobre la superfície de l'aigua. Si algun dia els intenteu imitar (mai se sap... ) veureu que, per més que ho intenteu, no hi ha maneres d'aguantar-se sobre l'aigua i, ni molt menys, caminar-hi tranquil·lament per la seva superfície. Com és això? Per què ells sí i nosaltres no? Què passaria si intentéssim fer surar un tros de metall?

Us proposo un petit experiment per observar on rau la màgia de la sustentació dels sabaters sobre l'aigua.

Som-hi!

Materials
  • Un got
  • Aigua (suficient per omplir el got)
  • Dos clips metàl·lics

Procediments:
  • Omplim el got amb aigua fins dalt però sense arribar a vessar.
  • Abans de seguir amb l'experiment, proveu de fer surar un dels clips sobre la superfície de l'aigua. Poc a poc i amb bona lletra... deixant-lo amb moooolta cura sobre la superfície i amb mooolta paciència.
  • És impossible? ... Doncs, encara que ho sembli, no que no ho és. Seguim amb l'experiment!
  • Dobleguem un dels dos clips per la meitat formant un angle recte.
  • Ara, utilitzant el clip doblegat com si es tractés d'una cullera, li posem l'altre clip a sobre (procurarem que estigui ben sec) i el posem poc a poc dins l'aigua. Si ho fem amb delicadesa, veureu com el clip transportat es queda sobre la superfície de l'aigua com per art de màgia. Ho hem aconseguit!

Resultat i conclusions

Com heu pogut veure, el clip que en un primer moment no hi havia manera de fer-lo surar sobre l'aigua, llavors ho ha fet, però tan sols ho hem aconseguit dipositant-lo amb molta delicadesa. La responsable d'això és ni més ni menys que la tensió superficial que es generen a la superfície de l'aigua. I què és la tensió superficial? Doncs la manifestació que existeixen forces febles d'unió entre les molècules del líquid. Aquestes unions febles fan que a la superfície del líquid es generi una peculiar membrana de tensió molt fràgil i sensible, que és, precisament, la que aprofiten els sabaters per caminar-hi per sobre.

La tensió superficial sempre depèn de tres factors: la naturalesa del líquid, el mitjà que l'envolta i de la temperatura. En general la tensió superficial disminueix al augmentar la temperatura, ja que les forces de cohesió disminueixen en augmentar l'agitació tèrmica. Dit d'una altra manera, quan un líquid està calent, les seves partícules es mouen més i, per tant, s'afebleixen les unions intermoleculars disminuint d'aquesta manera la tensió superficial. Així doncs, repetir aquest experiment utilitzant aigua calenta en comptes d'aigua freda ens disminuiria notablement la probabilitat d'èxit.


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada