Com beu una planta?

tronc

Com s'ho manega una planta per veure's l'aigua del sòl si aquesta no disposa de òrgans succionadors com és el nostre cas? Per a nosaltres és molt senzill, simplement aspirem amb la boca i amb això en fem prou per beure'ns un refresc, un vas d'aigua o una sopa calenta. Però, i una planta? Com ho fa? Per on circula aquesta aigua? Anem a veure-ho.

Som-hi!

Materials
  • 1 vas de vidre
  • Aigua (suficient per omplir mig vas)
  • Colorant vermell
  • Un api amb algunes fulles
  • 1 ganivet (o unes tisores)

Procediments:
  • Omplim mig vas amb aigua i hi tirem el colorant fent que l'aigua quedi ben tenyida de vermell.
  • Amb el ganivet, escurcem una mica la tija de l'api per la part inferior (tallant uns 5 cm n'hi hauràs suficient) i l'introduïm l'api dins el vas.
  • Esperem 24 hores.
  • Passat aquest temps, n'observem el resultat, tan exteriorment com interiorment (fent un tall a la tija a la part superior)

Resultat i conclusions

Les plantes absorbeixen aigua i altres substàncies directament del sòl. Això es dóna a les arrels però aquestes substàncies s'han de transportar fins a les fulles que és on es  porta a terme el procés de la fotosíntesi. En les plantes vasculars, aquest transport d'aigua i nutrients es realitza a través de vasos conductors - les anomenades cèl·lules del xilema - i aquest transport es pot fer gràcies a que entren en joc varis fenomens físics relacionat amb l'aigua, un dels quals és la capil·laritat. Altres són, per exemple, l'osmosi o la transpiració vegetal que es dóna a la superfície de les fulles.

La capil·laritat és un fenomen físic que permet que els líquids pugin a través d'un tub prim fins a una certa alçada. Aquesta ascensió natural del líquid es dóna gràcies a que les forces d'adhesió de les molècules del líquid amb les molècules de les parets del tub són més elevades que les forces intermoleculars del líquid.

L'aigua i el colorant han pujat a través de l'api per capil·laritat. Quan tallem l'api per la part superior, podrem veure clarament uns puntets vermells. Aquests corresponen als canals formats de centenars de cèl·lules del xilema que transporten aigua i nutrients de les arrels a les fulles.


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada