La força dels gasos

tronc

L'aire pesa? .... Pesa molt, o pesa poc? .... I si pesa molt, com és que no ho notem? Potser heu sentit a parlar moltes vegades de la pressió atmosfèrica, el pes de la columna d'aire que tenim a sobre, però la podem veure? Seria fantàstic si ho poguéssim fer, no?

Us proposo un experiment molt i molt senzill amb el qual podreu comprovar que l'aire que ens envolta pesa, i que si bé, normalment aquesta força de pressió és invisible als nostres ulls, la podem fer visible amb un regle i una fulla de diari.

Som-hi!

Materials
  • Una pàgina doble de diari.
  • Un regle de 50cm  (també ens pot anar bé un llistó llarg de fusta, per exemple)

Procediments:
  • Sobre una taula, col·loquem el regle de manera que es recolzin 2/5 parts sobre la taula, i les 2/5 parts restants sobresurtin pel lateral.
  • A sobre la part del regle que es recolza sobre la taula, hi posem la fulla de paper de diari. L'estenem bé i procurem planxar-la amb la mà, fent que quedi la mínima quantitat d'aire entre la fulla i la superfície de la taula.
  • Fem un cop sec sobre la part del regle que sobresurt de la taula i n'observem el resultat. Podem repetir el procés variant la longitud sobresortint del regle.

Resultat i conclusions

Quan colpegem el regle per la part sobresortint, li estem donant un impuls que l'obliga a girar sobre el seu centre de massa. Això fa que l'extrem del regle que es recolza sobre la taula tendeixi a elevar-se i, en conseqüència, intenti aixecar la fulla de paper diari.

Si hem planxat bé la fulla de paper sobre la taula, haurem aconseguit que a sota no hagi quedat pràcticament gens d'aire, i per tant, quan s'intenta aixecar, obliguem a l'aire a entrar molt ràpidament allà sota. Com que tot el procés passa molt ràpid, no hi ha temps suficient com perquè entri suficient aire i, en conseqüència, es genera una zona de baixa pressió a sota de la fulla. Per contra, la part superior de la fulla està sota la influència de la pressió atmosfèrica. És precisament aquesta pressió atmosfèrica la que impedeix que la fulla s'aixequi fàcilment.

La pressió atmosfèrica és aproximadament d'1kg per cada centímetre quadrat. Si tenim en compte la superfície de la fulla de paper de diari, ens podem imaginar la força que genera l'aire a sobre una simple fulla de paper de diari.


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada