La xup-xup del magma

tronc

Us heu preguntat mai per què hi ha diferents tipus de roques magmàtiques si totes provenen del mateix compost inicial: el magma? Us heu fixat que algunes roques magmàtiques tenen forats (com és el cas de la pumicita o pedra volcànica) i d'altres no (com és el cas del basalt)? Avui farem un experiment per entendre quina és la diferència entre un i altre tipus de roca magmàtica.

Som-hi!

Materials
  • Un vas de vidre
  • Aigua
  • Oli
  • Una o dues pastilles efervescents
  • Una mica de colorant

Procediments:
  • Omplim aproximadament 1/3 del vas amb aigua i la resta, 2/3, amb oli. 
  • Tirem unes gotes de colorant al got (amb unes 10-15 n'hi ha més que suficient), i esperem que aquestes tenyeixin l'aigua.
  • Tot seguit, llencem un parell de pastilles efervescents i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

Quan llencem les pastilles efervescents a l'aigua, aquestes comencen a despendre diòxid de carboni. Les bombolles que es generen pugen arrossegant aigua cap a la superfície de l'oli. Quan arriben a la superfície, les bombolles exploten alliberant el gas, al mateix temps que l'aigua que ha pujat a través de l'oli (més densa que l'oli) comença a baixar. Mentre hi hagi formació de diòxid de carboni, hi haurà moviment ascendent i descendent dins el vas.

Però, quina relació té aquest experiment amb les roques magmàtiques? Doncs, molt simple. El magma, tot i ser roca fosa, pot tenir més quantitat de gas o menys, i no només això, sinó que pot ser més espès o menys en funció de la quantitat de sílice que tingui (com més sílici, més viscositat). Magmes molt líquids deixaran escapar ràpidament les bombolles de gas, i això farà que, quan el magma solidifiqui, ja no contingui bombolles de gas al seu interior (originant roques com el basalt). En magmes més espessos, les bombolles de gas tenen més dificultat per escapar-se i, per tant, és molt probable que al solidificar hi quedin a dins (seria el cas de la pedra volcànica).


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada