Cambrers agosarats

tronc

Si un dia opteu per ser cambrers, us vindrà bé conèixer alguns trucs "màgics" relacionats amb la ciència per tal de sorprendre als vostres clients i assegurar, d'aquesta manera, que la propera vegada que tinguin gana o set, escullin de nou el vostre bar en comptes del de la competència. Esteu preparats?

Som-hi!

Materials
  • Un vas de vidre
  • Aigua
  • Una tapa de caixa de CD's

Procediments:
  • Omplim el vas d'aigua i li posem la tapa.
  • Aguantant la tapa, girem el vas cap per vall i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

El nostre planeta està rodejat per una capa d'aire que ens permet respirar i ens protegeix de l'exterior. Aquesta capa d'aire té aproximadament uns 100 km de gruix i exerceix una pressió sobre tots els objectes que hi ha a la superfície de la Terra. Dit d'una altra manera, aquest aire (que és molt) està format de petites molècules de gas que pesen molt i molt poc, però que si les posem, unes sobre les altres, al llarg de 100 km, al final acaben pesant molt, arribant a fer una pressió considerable sobre la terra. Aquesta pressió és el que coneixem com a pressió atmosfèrica.

És aquesta pressió atmosfèrica la que impedeix que l'aigua no caigui quan girem el vas. I l'explicació és ben simple. Sobre la tapa s'hi exerceixen dues forces: la que fa l'aigua cap a baix (que actua des de l'interior) i la que fa l'aire que rodeja el vas cap amunt (que actua des de l'exterior). La força que fa l'aigua és menor que la força de la pressió atmosfèrica, i és per això que l'aigua no cau.


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada