Conservants naturals? .... i és clar que sí!

tronc

E-200, E-203, E-212, E-235, E-249, ... Si us heu pensat que això són matrícules o coordenades geogràfiques esteu ben equivocats. Són, ni més ni menys, alguns dels conservants alimentaris més utilitzats a la Unió Europea.

Existeixen diferents maneres per conservar els aliments per tal que ens durin més. Potser us sonaran paraules com pasteorització, congelació, refrigeració, ... que sovint podem veure a l'embolcall dels productes frescos que comprem al supermercat. Però també existeixen altres mètodes per tal d'augmentar el grau de conservació d'aquests aliments.

Recordo que, al Paraguay, els indis Nivaclés i Nyandevas guardaven la carn crua exposant-la directament a l'aire per tal d'assecar-la. Curiosament, la carn no es feia malbé i us puc assegurar que vaig menjar carn d'aquella durant més d'un mes i en cap moment vaig tenir el més mínim mal de ventre. Senyal que el mètode era, si més no, eficaç.

I si assecant podem conservar els aliments, també ho podem fer salant, com per exemple, per aconseguir el pernil salat, o senzillament acidificant-los amb el suc d'algun cítric. Anem-ne a veure un exemple.

Som-hi!

Materials
  • Una poma
  • Un ganivet
  • El suc d'una llimona
  • Una cullera

Procediments:

  • Tallem en dues meitats la poma sense pelar-la.
  • A sobre d'una de les dues meitats (per la part de la polpa) hi tirem unes gotes de suc de llimona amb la cullera
  • Esperem mitja hora (o més, si en volem accentuar el procés) i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

Quan l'oxigen atmosfèric entra en contacte amb la part interna de la poma, ràpidament s'oxiden els compostos fèrrics de la fruita. Aquesta oxidació li donarà a la poma un aspecte marronòs (de ferro rovellat), com també passaria amb un plàtan obert o una pera pelada.

A la part de la poma on hi hem tirat el suc de llimona, l'àcid cítric ha protegit literalment la poma de l'oxidació (d'aquí que sovint se l'anomeni un antioxidant), i això ho ha fet actuant com a catalitzador alentidor, fent que les reaccions d'oxidació es donguessin a una velocitat molt més lenta. Us cas semblant el trobem també en els productes làctics: els iogurts es conserven més que la llet pel simple fet de contenir àcid làctic que s'ha originat durant la fermentació.

Degut a aquesta acció alentidora de molts processos químics, no és d'extranyar que alguns àcids s'utilitzin com a conservants naturals en molts aliments preparats. Segur que heu vist més d'una vegada que el peix cuinat s'acompanya amb una llimona, oi? Doncs, per si no ho sabíeu, l'origen d'aquesta "tradició culinària" té una explicació científica basada exclusivament en la conservació del peix.


Alb.
Avalua, avalua't

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada