Alerta, el volcà entra en erupció!

tronc

Un volcà no és res més que una fisura de l'escorça terrestre que està en contacte amb una zona magmàtica. La pressió que hi ha a l'astenosfera fa ascendir el magma fins a sortir a la superfície terrestre en forma de lava a unes temperatures compreses entre els 700 i 1200ºC, Deú ni dó!

Tot i que el magma té una fluidesa al voltant de 10.000 vegades superior a la de l'aigua, quan surt a l'exterior és capaç de lliscar com si d'aigua es tractés. La viscositat del magma ve donada pel seu grau d'acidesa. Així doncs, magmes molt bàsics (amb poca quantitat de Silice) són molt líquids, mentre que magmes molt àcids (amb gran quantitat de Silice) són més espessos. Això fa que, quan surtin a la superfície, originin diferents tipus de colades de lava, com poden ser l'aa (o escoriàcea), la pahoehoe (o cordada), o la l'encoixinada (o pillow-lava). Alhora, es podran originar diferents tipus de volcans. Els més coneguts són els del tipus hawaià, vulcanià, peleà i estrombolià.

Veure un volcà actiu en plena erupció és molt i molt perillòs. Més del que ens pensem! La lava, si és fluïda, pot recórrer molts metres en pocs segons. Si, pel contrari, la lava és espessa, l'erupció vindrà acompanyada de perillosíssimes explosions volcàniques degudes a les bombolles de gasos literalment atrapades en un medi extremadament espès.

Ara bé, si sous amants dels volcans però no voleu estar exposats a una situació d'alt risc, teniu l'opció (molt menys perillosa) de reproduir un petit volcà a escala, i ho podeu fer amb materials tan simples com vinagre, farina, aigua i una mica de bicarbonat.

Som-hi!

Materials
  • Ampolla de plàstic de 33ml
  • Vinagre
  • Bicarbonat de Sodi (és el bicarbonat de cuina)
  • Una mica de pebre vermell
  • Farina
  • Aigua

Procediments:

  • S'omple l'ampolla amb aigua, més o menys fins a 1/3 del seu volum. La resta, l'omplim amb vinagre i finalment hi tirem una cullerada de pebre vermell per a donar coloració vermella a la nostra "lava". Per donar consistència a la lava i que l'aspecte final sigui espumós, hi tirarem una mica de farina augmentant d'aquesta manera la densitat del fluïd.
  • Un cop la mescla preparada, hi tirem un parell de cullerades de bicarbonat de Sodi i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

L'erupció volcànica que hem observat a la boca del volcà no és res més que una simple reacció química. El vinagre (l'àcid acètic - CH3-COOH) amb presència d'una base (el bicarbonat de Sodi - NaHCO3), reacciona originant una sal ionitzada (l'acetat de Sodi - CH3COONa), aigua (H2O) i diòxid de Carboni (CO2), aquest últim en forma de gas que és qui empeny la lava.

Un cop entesa la reacció química i havent-ne vist el resultat, si volem podem complementar l'experiment construint un con volcànic amb pasta de paper que "vesteixi" l'ampolla. Igualment, també podem experimentar com sortiria la lava si la boca del volcà fos més petita o més gran. Això ho podem fer foradant el tap de l'ampolla i tapant l'ampolla just abans d'afegir el bicarbonat.


Alb.
Avalua, avalua't

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada