Pinya-colada d'ADN

tronc

La Pinya-colada és una beguda alcohólica que es prepara principalment a partir d'alcohol i suc de pinya. Des de 1978 és la beguda oficial de Puerto Rico. Però el que potser no saben els portoriquenys és que utilitzant els mateixos ingredients podem fer un dels experiments més sorprenents amb l'ADN com a protagonista.

L'ADN (àcid desoxiribonucleic), o també anomenat DNA, és la molècula que emmagatzema tota la informació del nostre cos. Es tracta d'una doble hèlix formada per dues cadenes de polinucleòtids complementàries i antiparal·leles, que es troben connectades entre si per ponts d'hidrogen, unes unions químiques més febles que els enllaços covalents.

Tot i que les fibres de DNA són molt petites, es poden arribar a observar amb un microscopi òptic quan aquestes es compacten formant els cromosomes durant el procés de divisió cel·lular. Tot i així, existeix un mètode per poder-les observar a ull nu. Anem-lo a veure!

Som-hi!

Materials
 • Entre 1 i 3 fetges de pollastre
 • Detergent líquid (pot ser el "fairy" de tota la vida)
 • Suc de pinya (amb uns 250 ml en tindrem de sobres)
 • Alcohol etílic 96º
 • Batedora
 • Colador de cuina
 • Recipient de plàstic transparent o de vidre (pot ser el típic "got de cubates" o una copa de cava)
 • Vas de precipitats graduat o equivalent (pot ser un biberò de nadons)

Procediments:
 • Agafem el fetge de pollastre i en fem trossets petits. Els col·loquem a la batedora i hi anem afegint aigua, a poc a poc, fins a obtenir una consistència cremosa. Ho batem uns 10 segons.
 • Posem la crema de fetge en el vas de precipitats passant-la per un colador per separar-ne les parts que no s'han triturat del tot. En mesurem la quantitat obtinguda i hi afegim una quarta part del volum que tinguem en detergent líquid (per exemple: si tinguéssim 80ml de crema hi afegiríem 20ml de detergent líquid).
 • Barregem suaument fins a obtenir-ne una mescla més o menys homogènia.
 • Afegim a la mescla una cullerada de suc de pinya i barregem amb molta cura i suavitat durant uns 5 minuts. Si barregéssim massa ràpid o amb massa força trencaríem les fibres d'ADN i l'experiment no ens sortiria bé.
 • Tirem la mescla en un recipient de vidre o plàstic transparent. L'omplim més o menys fins a la meitat.
 • Inclinem lleugerament el recipient i, amb molta i molta cura, afegim alcohol fent-lo lliscar per la paret del recipient, fins a omplir-lo fins a dalt. És important evitar que es barregi l'alcohol amb la mescla d'abaix. D'aquesta manera ens quedaran dues fases ben diferenciades: la crema de fetge a baix i l'alcohol a dalt.
 • Esperem uns minuts fins que comencem a veure uns filaments blancs dins que surten de la mescla de fetge i ascendeixen lentament a través de l'alcohol. Estem observant l'ADN!

Resultats i conclusions

Quan batem els trossos de fetge el que hem fet ha estat una separació mecánica de les cèl·lules (les separem unes de les altres).

L'ADN està dins el nucli i aquest està rodejat per una doble membrana (la coberta nuclear) i per la membrana citoplasmàtica cel·lular, totes dues de naturalesa lipídicoproteïca. Per poder arribar a l'ADN cal que primer trenquem aquests "sacs", i què millor per fer-ho que amb un bon detergent antigreix. Els lípids que formen les membranes queden atrapats per afinitats químiques (ambdos tenen caps polars i cues apolars) en forma de micel·les de sabó i fosfolípids. Les proteïnes presents a les membranes, alhora, també hi queden atrapades.

Resultat: les membranes es desintegren literalment deixant al descobert tot el material genètic de la cèl·lula (l'ADN), i també una pila de proteïnes i sacàrids.

Arribats a aquest punt, la Bromelina present al suc de pinya farà la resta. La Bromelina és un enzim (concretament una cisteïna proteasa) capaç de digerir les proteïnes trencant els seus enllaços peptídics fins a arribar a obtenir un munt d'aminoàcids lliures. Es comporta com la Proteinasa K, digerint les proteïnes pero alhora inactivant les nucleases que degradarien l'ADN durant la seva extracció. Per la seva banda, l'ADN present al nucli pot trobar-se empaquetat en diferents graus de compactació, i aquesta compactació s'aconseguiex gràcies a unes proteïnes globulars anomenades histones. Així doncs, després d'incorporar el suc de pinya al nostre peculiar còcktel, l'ADN perdrà qualsevol nivell de compactació obtinguent d'aquesta manera llargues cadenes lineals d'ADN.

El procés que es dóna tot seguit és un procés purament físic basat en la densitat dels elements presents a la mescla. Les proteïnes i els greixos se n'aniran al fons degut a la seva alta densitat, mentre que les fibres d'ADN es desplaçaran cap a l'alcohol degut a la seva baixa densitat. Un cop allà, fins i tot les podem arribar a estirar amb un bastonets de les orelles o amb un escuradents.


Alb.
Avalua, avalua't

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada