Servir aire en una copa de vidre

tronc

D'experiments sobre la pressió atmosfèrica n'hi ha un munt, però d'originals i vistosos com aquests no en trobarem gaires.

Es tracta de servir en una copa de vidre l'aire que conté un globus inflat dins una ampolla, talment com si d'una beguda es tractés. Això no està a l'abast de tothom, ja que, inflar un globus a l'interior d'una ampolla és impossible. Si proveu de fer-ho, acabereu mig marejats de tan bufar i no haureu aconseguit absolutament res. Per a poder-lo inflar, primer de tot hauríem de buidar tot l'aire de l'interior de l'ampolla, i això no és gens fàcil. De totes maneres, us desvetllaré el truc per a poder-ho fer.

Som-hi!

Materials
  • Ampolla d'aigua vuida d'1,5litres (la típica de plàstic)
  • 1 globus
  • Agulla de cosir
  • Font de calor (per exemple un encenedor)

Procediments:
  • Introduim el globus per la boca de l'ampolla de manera que quedi penjat a dins i lligat al contorn de l'entrada de l'ampolla.
  • Provem d'inflar el globus ...... .... ..... Pareu! pareu! ... és impossible. Encara que hi poseu totes les forces veureu que no s'infla.
  • A continuació fem un petit foradet a la part baixa de l'ampolla, de manera que pugui entrar i sortir l'aire de dins l'ampolla. Ho podeu fer fàcilment amb la punta d'una agulla calenta.
  • Provem d'inflar de nou el globus i posteriorment observem el comportament del globus tapant i destapant amb el dit el petit forat que hem fet a l'ampolla.

Resultats i conclusions

Inflar un globus a l'interior d'una ampolla és impossible i això és degut a que l'ampolla està plena d'aire i aquest ocupa un volum difícilment comprimible. Si fem un foradet a l'ampolla, l'aire de l'interior de l'ampolla pot sortir i el globus podrà augmentar de volum ocupant l'espai de l'aire que ha sortit de l'ampolla. Ara bé, com haureu comprovat, igual com surt l'aire de l'ampolla, també entra quan deixem d'inflar el globus, amb la qual cosa, el globus es desinfla al moment degut també a la tensió que fa la goma.

Però, com podem fer que el globus es mantingui inflat després de deixar de bufar? Està clar que, si ho aconseguim, podrem simular que omplim un got amb l'aire de dins el globus. Un efecte del tot curiós.

Per evitar que el globus perdi aire, tan sols ens cal tapar amb un dit el foradet que hem fet un cop el globus estigui inflat. Malgrat la goma del globus faci tensió elàstica, el globus no es desinflarà ja que es forma el buit dins l'ampolla, impedint d'aquesta manera que el globus recuperi la seva forma natural.

Alb.
Avalua, avalua't

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada