Escala de color!

tronc

Tenir una escala de color a les mans pot suposar una gran alegria per a qualsevol jugador de poker amb ganes boges d'endur-se la partida. Ara bé, les escales de color no només tenen valor quan jugues a cartes sinó que també en poden tenir si estudies el concepte de la densitat. Avui, us proposo un petit experiment per demostrar-vos que és més fàcil que un científic obtingui una escala de color que no pas un jugador del poker.

Som-hi!

Materials
  • Una copa alta (de les de cava, per exemple)
  • Una cullera
  • Caramel líquid
  • Mel
  • Aigua
  • Oli de gira-sol
  • Oli d'oliva
  • Alcohol

Procediments:
  • El primer que farem és assegurar-nos que la copa està ben seca de dins. Llavors, amb molta cura de no tocar les parets de la copa i omplirem el cul de la copa primer amb 1-2 centímetres de caramel líquid i, a continuació, amb 1-2 centímetres de mel.
  • Per a tirar la resta de líquids dins la copa, ens ajudarem de la cullera per evitar que aquests caiguin directament sobre la superfície del líquid anterior. Així doncs, i seguint el següent ordre que us indico, tirarem dins la copa sempre la mateixa quantitat, primer d'aigua, llavors d'oli de gira-sol, a continuació d'oli d'oliva i, finalment, d'alcohol. N'observem el resultat.

Resultat i conclusions

La nostra columna de densitats està formada per sis capes de líquids que es mantenen separades, unes de les altres, degut a que tenen densitats diferents. Els líquids que tenen densitats més grans sempre se situen per sota dels líquids amb menor densitat, i això és degut a que els líquids amb major densitat, tenen més massa per unitat de volum, i per tant, pesen més.

Per facilitar que l'experiment sortís bé i es visualitzés clarament el resultat, hem procurat posar sempre en contacte líquids que no fossin miscibles entre si (per exemple, l'aigua amb l'oli). Si haguéssim posat en contacte líquids miscibles (per exemple, aigua i alcohol), a la llarga s'haurien acabat barrejant, trencant així, l'escala de color.

I ara, per aquells que sempre en voleu més, què hauria passat si haguéssim invertit el procediment de l'experiment, començant primer per l'alcohol i acabant pel caramel líquid?? ..... A veure qui ho endevina!


Alb.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada