Tallem gel amb fil de cuca

tronc

No us heu fet mai la pregunta de com és possible que un patinador llisqui sobre el gel amb tanta facilitat i tanta rapidesa? Com s'ho fan per no perdre pràcticament velocitat degut a la fricció? Perquè no lliscaríem igual si entréssim a la pista de gel amb uns esquís als peus?

Anem a resoldre aquests dubtes amb un experiment molt i molt senzill

Som-hi!

Materials
  • Un glaçó
  • Fil de cuca (el de pescar), en necessitarem uns 25cm aproximadament.
  • Dos petits pesos per lligar a extrem i extrem del fil de cuca.
  • Un got de vidre
  • Un plat per evitar un mullader a la cuina.

Procediments:
  • Col·loquem el got girat a sobre el plat i hi posem al damunt el glaçó acabat de treure del congelador.
  • Lliguem els dos petits pesos als extrems del fil de cuca.
  • Posem el fil de cuca a sobre el glaçó fent que els dos pesos caiguin per un i l'altre costat del got. D'aquesta manera el fil de cuca quedará tensat fent força a la part superior del glaçó.
  • Esperem 5 minuts i n'observem el resultat.

Resultat i conclusions

Com heu pogut observar, el glaçó s'ha partit literalment per la meitat, just per la zona on hi havia el fil de cuca. La pressió del fil de cuca sobre el gel ha estat el responsable que s'hagi fos per aquest lloc i no per un altre lloc. L'explicació és ben senzilla. Quan fem pressió sobre una superfície, forcem el moviment de les molécules que formen el material (en el nostre cas: aigua). Aquesta acceleració del moviment de les partícules, n'augmenta la temperatura, i en el cas del gel, el fon donant com a resultat aigua líquida.

Aquest mateix procés és el que es dóna sota uns patins de gel (hockey skates), just entre la làmina d'acer i el gel. Quan més estreta és aquesta làmina, més pressió s'exerceix sobre la superficie del gel (recordem que Pressió = Força/Superfície), i per tant, més augmenta la temperatura en aquest lloc, fonent momentàniament l'aigua i fent que el patinador llisqui suaument i ràpidament sobre una fina capa d'aigua.


Alb.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada