Menú d'avui: "ous ferrats" sense foc

tronc

És possible fer un ou ferrat sense tenir cap mena de font de calor?
La resposta és , tot i que malauradament no ens el podrem menjar degut al mal gust que tindria.

Som-hi!

Materials
  • Un ou de gallina (també es podria fer amb un ou de perdiu)
  • Una paella petita
  • Uns 50ml d'alcohol de farmàcia (alcohol etílic desnaturalitzat al 96º). Aquests alcohols de farmàcia contenen també uns 0,10g de Clorur de Cetilpiridini (o de Benzalconi), un antisèptic que, a més, proporciona mal gust a la dissolució per evitar-ne el consum.
  • Una espàtula i un plat per retirar l'ou de la paella.

Procediments:
  • Omplim la paella amb alcohol, una quantitat semblant a la que hi posaríem si féssim un ou ferrat amb oli.
  • Trenquem la closca de l'ou i el tirem a la paella (com si féssim un ou ferrat)
  • Esperem 5-10 minuts i n'observem el resultat.
  • Finalment, retirem l'ou de la paella.

Resultats i conclusions

La transformació que es dóna quan fregim un ou consisteix en una transformació de l'estructura de les proteïnes. És el que s'anomena "desnaturalització proteica".

La desnaturalització proteica es pot donar, no només per l'acció de la calor, sinó també per variacions de pH o pel contacte amb determinades substàncies químiques com poden ser l'etanol, la sal o l'acetona. També es pot aconseguir per acció mecànica com seria batent les clares (així és com s'aconsegueix la merenga).

Les proteïnes presents a la clara de l'ou són proteïnes globulars (vàries cadenes d'aminoàcids entrellaçades en estructura 4ària). Quan afegim alcohol a l'ou, afavorim aquesta desnaturalització proteica (trencaments i formació d'enllaços), fent que les proteïnes presents a la clara canviïn les seves propietats i característiques. En conseqüència, l'aspecte de la clara canvia i passa d'estat de sol a estat de gel.


Alb.
Avalua, avalua't

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada